نکات کلیدی غذا خوردن صحیح

  • هرگز با شکم سیر غذا نخورید.
  • دو وعده غذا در روز، ابتداي روز و ابتداي شب ميل كنيد و در فصل تابستان ناهار را سبك ميل كنيد.
  • بهتر است غذا در ساعت خاص میل شود ، صبحانه: ۸-۷ صبح ،نهار: ۱۳-۱۲ظهر ،شام: ۷-۶عصر
  • در هنگام غلبه اشتها و گرسنگي، غذا خوردن را به تأخیر نیندازید؛ چون موجب ريختن صفرا و مواد ناپسند به معده شده و این امر موجب بروز برخی بیماری‌ها می‌گردد و تأخير در غذا بیش از نيم ساعت و نهايت يك ساعت مضر است. غذائی که شخص با میل و اشتها می‌خورد معده آن را بهتر در خود جای می‌دهد و هضم آن بهتر انجام می‌شود.
  • غذاهای مختلف را در يك وعده میل ننمایند؛ زيرا كه سبب سوءهضم مي‌‌گردد.
  • طرز نشستن سر سفره غذا و یا میز غذاخوری هم مهم است . نشستن ناصحیح علاوه بر ایجاد دردهای مزمن در ناحیه پشت و کمر ، تشدید گودی کمر ، افزایش قوز پشت ، ایجاد خستگی و بالطبع کاهش لذت از غذاخوردن و … می تواند باعث بلع بی اختیار و زودهنگام لقمه غذا نیز گردد . بهتر است موقع غذاخوردن سر و شانه را کمی جلو بگیرید.
  • غذا نباید خیلی داغ یا زیاد سرد باشد.
  • موقع غذاخوردن بیش از آنکه به سفره و محتویات آن فکرکرده و ذهنتان به آنها مشغول گردد ،به لقمه ای که در دهان گذاشته و آن را می جوید فکر کنید.
  • حتماً لقمه غذا را کوچک گرفته و از برداشتن لقمه بزرگ اجتناب کنید . با لقمه بزرگ، فرآیند جویدن کامل نخواهد بود ، طعم غذا بخوبی احساس نمی شود ، استعداد به چاقی افزایش یافته و احتمال ابتلاء به بیماریهای گوارشی و سوء هاضمه بیشتر خواهد شد.
  • پس از آنکه لقمه را داخل دهان گذاشته و مشغول جویدن شدید ، قاشق را بر زمین بگذارید و به فکر تدارک و آماده سازی لقمه بعدی نباشید. با اینکار بدون تعجیل در فروبردن لقمه غذا ، آن را بطور کامل جویده و از غذاخوردن لذت بیشتری خواهید برد.
  • وجود بزاق و مخلوط شدن کامل لقمه غذا با آن برای هضم کامل غذا ضروری است و اینکار تنها با جویدن کامل غذا امکانپذیر خواهد شد . اگر بهر دلیلی احساس می کنید میزان بزاق دهان شما کافی نیست، حتماً آن را با پزشکتان در میان بگذارید .
  • بهترین زمان برای قورت دادن لقمه غذا ، زمانی است که آن را بطور کامل جویده و با بزاق کافی مخلوط کرده و به مایعی نسبتاً رقیق تبدیل شده باشد و بلع آن آسان باشد .
  • موقع خوردن غذاهای رقیق و آبکی ، حتماً از قاشق کوچکتری استفاده کنید و قبل از قورت دادن ، آنها را خوب در دهان بچرخانید تا علاوه بر مخلوط شدن با بزاق ، دمای آن نیز تعدیل و به دمای دهان و لوله گوارش نزدیک گردد .
  • اگر با گرسنگی کامل به غذاخوردن مشغول شده و اصول بالا را رعایت کنید، معمولاً۳۰-۲۰دقیقه برای سیری کافی خواهدبود و احساس لذت بخشی از غذاخوردن و سیرشدن به شما دست خواهدداد. این درحالی است که از نظر کمیت و میزان ، با رعایت اصول صحیح غذاخوردن ، غذای خورده شده ، بسیار کمتر ( گاه تا یک چهارم ) از زمانی است که این اصول رعایت نمیشوند. این موضوع در افراد چاق و پرخور ، مهم است !!
  • یادتان نرود با احساس سیری و حتی چند لقمه قبل از آن، دست از غذا خوردن کشیده و ادامه ندهید. بیشتر خوردن، باری اضافی است برای معده و سیستم گوارش شما که باید منتظر عواقب ناگوار آن باشید.
  • با آرامش و به آهستگی غذا بخورید. غذا را باید خیلی خوب جوید ، غذا خوردن  باید حداقل ۲۰دقیقه طول بکشد.
  • مشغول کردن ذهن به مسایل متفرقه (تماشای تلویزیون.گوش دادن به موسیقی.مطالعه کردن و …) در حین غذا خوردن باعث عدم تمرکز و به دنبال آن هضم بد غذا میشود.
  • فاصله شام و خواب ۴ساعت باشد،سر شب خوابیدن وصبح زود بیدار شدن توصیه میشود.
  • خوابیدن بلافاصله پس از مصرف غذا توصیه نمیشود.درصورت تمایل کمی قدم بزنید و حداقل نیم ساعت صبر نموده و سپس دراز بکشید.در ابتدا توصیه میشود که به پهلوی راست بخوابید و سپس مدت بیشتری را به پهلوی چپ دراز بکشید تا حرارت کبد روی معده قرار بگيرد و به هضم کمک کند. در انتها مجدد به پهلوی راست بخوابید تا غذا از معده وارد روده کوچک شود.
  • سکون و آرامش بعد از غذا موجب تسریع هضم می‌شود البته قدم زدن آهسته با کمک به انتقال غذا به قعر معده سبب کمک به هضم غذا می‌شود.
  • درحالیکه خوردن غذای زیاد در شبها مضر محسوب میشود,خوابیدن شب با شکم گرسنه به هیچ وجه توصیه نشده و فرد را مستعد پیری زودرس می کند.
  • در عین اینکه می بایست از مصرف غذاهای متنوع در یک وعده غذایی پرهیز کرد ,مصرف دایمی یک نوع غذا در روزهای مختلف توصیه نمیشود.
  • عادت به ترشیجات موجب ضعف و لاغری و مضر اعصاب است و غذاهای بی‌مزه موجب کاهش اشتها و خستگی می‌شوند و غذاهای شیرین و چرب اشتها را از بین می‌برند و بدن را گرم می‌کنند و غذاهای شور لاغری و خشکی می‌آورند و برای چشم مضر هستند.
  • ضرر غذاهای شیرین و چرب را با غذاهای ترش می‌توان رفع کرد و بالعکس و همچنین مشکل غذاهای بی‌مزه با شوری و تندی قابل رفع است.
  • از خوردن غذا(بخصوص شیر، هندوانه و خربزه) بعد از ورزش شدید و عصبانیت اجتناب کنید.
  • هر میوه را در فصلش میل نمایید مثلا مصرف خیار و گوجه فرنگی در فصل زمستان توصیه نمیشود و منجر به بیماری می گردد.